Nieuwsbrief Dorpsgaard Munstergeleen sept 2019
Het jaar 2019 zou wel eens een belangrijke doorbraak kunnen worden in de manier waarop we in Nederland met klimaatproblematiek omgaan. De gangbare aanpak van het probleem was dat we het wel serieus als een probleem zien, maar echt serieuze maatregelen werden niet genomen. Wat kleine aanpassingen, geruststellende voornemens, aanzetten van studies en nog meer van dat soort bestuurlijke acties. Met als gevolg dat er hooguit een minder grote stijging van het nadelige effect wordt bereikt.
Maar eenzelfde aanpak van het Stikstofprobleem (bedoeld wordt natuurlijk ammoniak (NH3) en stikstofoxides (NOx), lucht bestaat immers voor 80% uit stikstof (N2) en dat is absoluut geen probleem) lijkt niet te gaan lukken. Plotseling wordt de regering door de rechter gedwongen om zich aan door hen zelf opgestelde regels te houden. En aangezien die onverwacht een enorm effect hebben op nieuwe en zelfs al lopende belangrijke maatschappelijke projecten is de paniek enorm. Vele projecten liggen ineens stil door de uitspraken van de rechter en een enorme schade voor onze economie dreigt. Dit wordt het moment waarop we serieus zullen moeten gaan kiezen. Klimaat en milieu of onbelemmerde economische ontwikkeling. Mijn inschatting is dat de keuze op het laatste zal vallen, maar dat zal niet zo maar kunnen. Dit keer worden echte ingrepen noodzakelijk.
Vroeger of later zal de hele wereld met deze keuzes worden geconfronteerd. Democratische landen als Nederland eerder dan meer autocratisch geregeerde landen als de VS, Rusland of China. En het is niet het kapitalistische systeem dat zich tegen klimaatregels verzet, maar het egoïsme van de rijkste landen die vrijwel niets van hun rijkdom willen afstaan of delen.
Herverdeling van rijkdom is uiteindelijk het kernthema van duurzame ontwikkeling, niet alleen het duurzaam gebruiken van grondstoffen. Diegenen die daarover meer willen weten moeten maar eens kijken op de website Sustainable Development van de Verenigde Naties. Je kunt ook de app downloaden op een tablet of telefoon. Zeventien doelstellingen die de wereld moeten hervormen.
De opzet van de Dorpsgaard is ook duurzaam: we doen alles samen en delen de opbrengst. De achterliggende gedachte is ook om duurzaam met gezondheid om te gaan. Meer te bewegen, beter te eten en ontspannen te leven. Een journalist van de Limburger zal een artikel schrijven over de meerwaarde van een brede aanpak voor de huisartsenpraktijk.
Vergeet niet te komen naar het plukfestival op 29 september en begin oktober gaan we soep eten in de tuin. Nadere info op het bord in de tuin.
Bestuur van de Dorpsgaard Munstergeleen
Aanmelden/afmelden nieuwsbrief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..